Sök

Extra viktigt att sortera rätt från och med den 1 juli.

Vi vill påminna er om vikten av att sortera ert avfall korrekt för att bidra till en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Genom att sortera rätt hjälper ni till att minska vår miljöpåverkan och bevara våra naturresurser.

Genom att sortera plast-, glas-, metall- och kartongförpackningar minskar vi mängden avfall som går till förbränning. Rätt sortering leder till effektivare återvinning, vilket sparar energi och minskar utsläppen av växthusgaser. Vi spelar alla en viktig roll i att skapa ett renare och mer hållbart samhälle. Sorterar vi avfallet korrekt visar vi omtanke för vår miljö och kommande generationer.

Så här sorterar ni rätt:

  • Plastförpackningar: (Exempelvis:  yoghurtburkar, brödpåsar, schampoflaskor, chipspåsar och plastkassar).
  • Glasförpackningar: (Exempelvis: glasflaskor och glasburkar).
  • Metallförpackningar (Exempelvis: konservburkar, metallock, aluminiumburkar, aluminiumfolie och kapsyler).
  • Kartongförpackningar: (Exempelvis: tetror, äggkartonger, wellpapp, kartonglådor, toarullar och flingpaket).

 

Tänk också på att tömma och skölja ur förpackningarna. Vissa förpackningar kan även innehålla olika material, exempelvis en glasburk med metallock, och det är viktigt att tänka på att skilja dessa åt när du sorterar.

Ännu en anledning till att sortera rätt är producentansvaret som träder i kraft den 1 juli 2024. När vi alla hjälps åt att sortera rätt kan vi hålla kostnaderna för avfallshanteringen nere, med anledning av producentansvaret. Felsortering kan nämligen leda till minskade inkomster från producentansvaret till kommunen (Mise), vilket i sin tur kan påverka våra avfallsavgifter.
Tack för att ni, tillsammans med oss, hjälper till att ta hand om vårt avfall på ett korrekt sätt!

 

 

Vänliga hälsningar,
Ålands Miljöservice

Skip to content