Search

Nyhetsarkiv

Senaste nytt från Mise

Extra viktigt att sortera rätt från och med den 1 juli.

Vi vill påminna er om vikten av att sortera ert avfall korrekt för att bidra till en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Genom att sortera rätt hjälper ni till att minska vår miljöpåverkan och bevara våra naturresurser.

Genom att sortera plast-, glas-, metall- och kartongförpackningar minskar vi mängden avfall som går till förbränning. Rätt sortering leder till effektivare återvinning, vilket sparar energi och minskar utsläppen av växthusgaser. Vi spelar alla en viktig roll i att skapa ett renare och mer hållbart samhälle. Sorterar vi avfallet korrekt visar vi omtanke för vår miljö och kommande generationer.

Så här sorterar ni rätt:

  • Plastförpackningar: (Exempelvis:  yoghurtburkar, brödpåsar, schampoflaskor, chipspåsar och plastkassar).
  • Glasförpackningar: (Exempelvis: glasflaskor och glasburkar).
  • Metallförpackningar (Exempelvis: konservburkar, metallock, aluminiumburkar, aluminiumfolie och kapsyler).
  • Kartongförpackningar: (Exempelvis: tetror, äggkartonger, wellpapp, kartonglådor, toarullar och flingpaket).

 

Tänk också på att tömma och skölja ur förpackningarna. Vissa förpackningar kan även innehålla olika material, exempelvis en glasburk med metallock, och det är viktigt att tänka på att skilja dessa åt när du sorterar.

Ännu en anledning till att sortera rätt är producentansvaret som träder i kraft den 1 juli 2024. När vi alla hjälps åt att sortera rätt kan vi hålla kostnaderna för avfallshanteringen nere, med anledning av producentansvaret. Felsortering kan nämligen leda till minskade inkomster från producentansvaret till kommunen (Mise), vilket i sin tur kan påverka våra avfallsavgifter.
Tack för att ni, tillsammans med oss, hjälper till att ta hand om vårt avfall på ett korrekt sätt!

 

 

Vänliga hälsningar,
Ålands Miljöservice

Rättelse angående Misebilens turlista

Tyvärr har fel information om Misebilens turlista gått ut i Misebladet samt övriga informationsutskick under juni. Tiderna för Misebilen i Lumparland Klemetsby och Hammarland Kattby är 18:00-18:30.
Mer information om misebilen och turlistan finns här

Vi ber om ursäkt för detta och vill rikta ett stort tack till de kunder som uppmärksammat detta för oss.

Vänliga hälsningar,
Ålands Miljöservice

Mise stänger tidigare 14.6

Med anledning av planeringsdag håller Mises kundtjänst stängt från 10:30 på fredag den 14:e juni. (Ordinarie stängningstid är 12:00 på fredagar). Från och med måndagen den 17:e juni håller vi öppet som vanligt igen för telefonsamtal och besök på Fabriksgatan 8.

Tack för er förståelse.

 

 

Vänliga hälsningar,

Ålands Miljöservice

 

Glöm inte att anmäla din kompost

Genom tillägg i Landskapslag (2018:83) angående tillämpningen av rikets avfallsslag så ska alla privata komposter som är i bruk anmälas till kommunen. Sker den privata komposteringen i någon av Mises medlemskommuner (Mariehamn, Jomala, Hammarland, Lumparland, Kökar eller Sottunga) ska anmälan göras till Mise. Detta sker digitalt genom vår nya kostnadsfria e-tjänst, där du identifierar dig med dina nätbankskoder.

Vår digitala anmälningsblankett görs i fem steg:

  1. Identifiera dig med dina nätbankskoder
  2. Fyll i efterfrågade personuppgifter
  3. Intygande om att du har en fungerande kompost
  4. Val av tjänst (om du vill ha förlängt tömningsintervall helår)
  5. Övrig information samt bekräftelse

 

För att lämna in din anmälan behöver du svara på alla obligatoriska frågor.

I slutet av anmälan kan du ladda ner dina ifyllda uppgifter som PDF om du vill spara den. Vi kommer hantera anmälningarna löpande, senast inom två månader.

Kan du inte göra en digital ansökan eller digitalt identifiera dig så går det även bra att göra anmälan på plats i Misekontoret på Fabriksgatan 8. Om du gör anmälan på plats behöver du ta med giltig handling som styrker din identitet (Pass, ID-kort, Körkort eller FPA-kort).

Tack för att du vill anmäla din kompost!

Tryck här för att anmäla din kompost till Mise

 

 

Vänliga hälsningar,

Mise, Ålands miljöservice

 

För mer information vänligen läs här nedan:

Landskapet Ålands Avfallsslag

Mises komposterings handbok

Tidigare information från oss angående kompost anmälan 

Nya möjligheter för Mise kunder med egen kompost

Ålands Landskapsregering har implementerat EUs nya avfalls förordning genom ändringar i den åländska avfallsslagen. I ett nyligen offentliggjort pressmeddelande från Landskapsregeringen framgår det att det är dags för fastighetsägare att registrera sina komposter.

De nya ändringarna innebär att kommunerna nu ska arbeta mer målinriktat med avfallshantering i stället för att vara bundna till specifika insamlingsmetoder. En av de mest betydande förändringarna är att alla fastighetsägare ges möjlighet att ha en egen kompost för att ta hand om sitt bioavfall hemma på gården.

För att säkerställa att komposteringen inte leder till negativa effekter på miljön eller hälsan krävs det att komposten är korrekt utformad, placerad och skött. Detta innebär att den måste ha god syretillförsel, rätt fukthalt och temperatur. Dessutom måste den få regelbunden tillsyn och underhåll.

Vidare så måste komposten vara konstruerad för utomhusbruk, vara värmeisolerad och vara välventilerad samt tillräckligt tät för att förhindra skadedjur från att ta sig in. Dessutom ska komposten placeras minst fem meter från tomtgränsen mot grannfastighet. (Läs mer om detta i Mises kompostguide)

Det är viktigt att notera att varje hushåll som komposterar sitt bioavfall måste anmäla detta till Mise om du har din avfallstjänst i en av Mises medlemskommuner. Anmälan behövs för att vi ska kunna säkerställa att hanteringen sker enligt reglerna och kan även följa upp genom inspektioner vid behov.

Vad innebär det för dig som Misekund?

  1. Anmälan av kompostering: Om du komposterar behöver du anmäla din kompost hos oss på Mise. Från och med den 15 maj 2024, finns ett digitalt formulär tillgängligt på vår hemsida för enkel och avgiftsfri anmälan. Handläggningstiden på anmälningarna är upp till 3 månader från anmälan.
  2. Förlängt tömningsintervall: Som ett incitament för att uppmuntra kompostering kommer de kunder som anmäler sin kompost att få möjligheten till förlängt tömningsintervall på sitt A-kärl, även under sommarhalvåret. I stället för varannan vecka har man nu möjligheten att ha tömning var fjärde vecka.
  3. Ändringar i användningen av bioavfall: Om du ansöker om förlängt tömningsintervall genom att kompostera, kommer du inte längre kunna använda dig av bioavfalls facket på grund av miljö- och hälsorisker.
  4. Mer information: Mer detaljerad information om vad anmälan ska innehålla och hur du anmäler din kompost finns tillgängligt i samband med öppnandet av det digitala formuläret.

 

 

 

Vänliga hälsningar,
Ålands Miljöservice

För mer information vänligen läs här nedan:

Landskapet Ålands Avfallsslag

Mises komposterings handbok

Mise finns nu på Facebook

Mise stävar alltid efter att ge våra kunder bästa möjliga service och efter vår kundundersökning har vi märkt att vi kan bli ännu bättre på att kommunicera med våra kunder. Därför har vi nu dragit igång Mises Facebook sida.

Tanken med vår Facebook sida är att vi ska kommunicera ut nyheter och tips angående en hållbar sophantering. Vi kommer även använda kanalen för att kommunicera ut trafikinformation och driftsstörningar. Mise kommer inte att svara på frågor via Facebook, Har du direkta frågor hänvisar vi till vår kundtjänst via telefon eller mejl.

 

Mer information om GDPR och Mises riktlinjer i sociala medier hittar du  HÄR.

 

Klicka här för att komma till vår Facebook sida 

 

Vänliga hälsningar,
Ålands Miljöservice

Skip to content