Sök

Nyhetsarkiv

Senaste nytt från Mise

Nya möjligheter för Mise kunder med egen kompost

Ålands Landskapsregering har implementerat EUs nya avfalls förordning genom ändringar i den åländska avfallsslagen. I ett nyligen offentliggjort pressmeddelande från Landskapsregeringen framgår det att det är dags för fastighetsägare att registrera sina komposter.

De nya ändringarna innebär att kommunerna nu ska arbeta mer målinriktat med avfallshantering i stället för att vara bundna till specifika insamlingsmetoder. En av de mest betydande förändringarna är att alla fastighetsägare ges möjlighet att ha en egen kompost för att ta hand om sitt bioavfall hemma på gården.

För att säkerställa att komposteringen inte leder till negativa effekter på miljön eller hälsan krävs det att komposten är korrekt utformad, placerad och skött. Detta innebär att den måste ha god syretillförsel, rätt fukthalt och temperatur. Dessutom måste den få regelbunden tillsyn och underhåll.

Vidare så måste komposten vara konstruerad för utomhusbruk, vara värmeisolerad och vara välventilerad samt tillräckligt tät för att förhindra skadedjur från att ta sig in. Dessutom ska komposten placeras minst fem meter från tomtgränsen mot grannfastighet. (Läs mer om detta i Mises kompostguide)

Det är viktigt att notera att varje hushåll som komposterar sitt bioavfall måste anmäla detta till Mise om du har din avfallstjänst i en av Mises medlemskommuner. Anmälan behövs för att vi ska kunna säkerställa att hanteringen sker enligt reglerna och kan även följa upp genom inspektioner vid behov.

Vad innebär det för dig som Misekund?

  1. Anmälan av kompostering: Om du komposterar behöver du anmäla din kompost hos oss på Mise. Från och med den 15 maj 2024, finns ett digitalt formulär tillgängligt på vår hemsida för enkel och avgiftsfri anmälan. Handläggningstiden på anmälningarna är upp till 3 månader från anmälan.
  2. Förlängt tömningsintervall: Som ett incitament för att uppmuntra kompostering kommer de kunder som anmäler sin kompost att få möjligheten till förlängt tömningsintervall på sitt A-kärl, även under sommarhalvåret. I stället för varannan vecka har man nu möjligheten att ha tömning var fjärde vecka.
  3. Ändringar i användningen av bioavfall: Om du ansöker om förlängt tömningsintervall genom att kompostera, kommer du inte längre kunna använda dig av bioavfalls facket på grund av miljö- och hälsorisker.
  4. Mer information: Mer detaljerad information om vad anmälan ska innehålla och hur du anmäler din kompost finns tillgängligt i samband med öppnandet av det digitala formuläret.

 

 

 

Vänliga hälsningar,
Ålands Miljöservice

För mer information vänligen läs här nedan:

Landskapet Ålands Avfallsslag

Mises komposterings handbok

Gilla, dela och vinn en fågelholk!

Mise stävar alltid efter att ge våra kunder bästa möjliga service och efter vår kundundersökning har vi märkt att vi kan bli ännu bättre på att kommunicera med våra kunder. Därför har vi nu dragit igång Mises Facebook sida.

Tanken med vår Facebook sida är att vi ska kommunicera ut nyheter och tips angående en hållbar sophantering. Vi kommer även använda kanalen för att kommunicera ut trafikinformation och driftsstörningar. Mise kommer inte att svara på frågor via Facebook, Har du direkta frågor hänvisar vi till vår kundtjänst via telefon eller mejl.

För att fira detta har vi en utlottning av fina fågelholkar. Allt du behöver göra för att delta är att gilla vår nya Facebook sida samt gilla och dela tävlingsinlägget.

Mer information om GDPR och Mises riktlinjer i sociala medier hittar du på vår hemsida Mise.ax under fliken HÄR. Facebook har ingenting med tävlingen att göra.

Se upp för eventuella bluff konton. Vinnarna kontaktas via meddelande på Messenger och vi kommer inte att fråga efter några personuppgifter. Vinsten hämtas ut personligen på Misekontoret.

Klicka här för att komma till vår Facebook sida för att delta i tävlingen

Du hittar även information i kommunbladet om Facebook tävlingen, där du kan skanna QR koden för att komma direkt till vår Facebook sida.

Vänliga hälsningar,
Ålands Miljöservice

Återvinningsstationen i Överby Jomala

Återvinningsstationen i Överby Jomala har tyvärr tillfälliga problem med det elektroniska låset.
De tekniska problemen kommer vara lösta tills helgen.

Vi ber om ursäkt för rådande omständigheter.

 

 

Vänliga hälsningar

Ålands Miljöservice

08.03.2024 Problemet åtgärdat.

Misekort

Skrivaren för våra Misekort är återigen i funktion. Så nu är ni kunder som fått tillfälliga Misekort välkomna in att hämta det nya kortet.

De tillfälliga Misekorten är giltiga till 17.03.2024, så det kan vara bra att komma in innan korten går ut.

Glöm inte att ta med ditt tillfälliga Misekort när du kommer in till oss på Fabriksgatan 8.

Det går även bra att utanför våra ordinarie öppettider lämna ditt tillfälliga kort i vår postlåda, så skickar vi ut ett nytt per post.

 

Vänliga hälsningar,

Ålands Miljöservice

 

Våra öppettider:

Måndag – Torsdag     9:00 – 14:00

Fredag                           9:00 – 12:00

 

 

På grund av rådande väglag

Under veckan så har många av vägarna med fastighetsnära tömning, haft brister i is och snöröjning.

Om ni bor på privat väg så är det nödvändigt att halkbekämpa, hela vägen fram till tömningsplats.

Har ni inte fått tömt på grund av rådande väglag, inkom till oss så kan vi hjälpa er att boka in en ny tömning.

 

Vänliga hälsningar, Ålands Miljöservice

 

Kontakta oss på:

Tel:               018-23 844
E-post:         info@mise.ax

Telefontider
Måndag-torsdag kl. 9:00-14:00 (Lunchstängt kl.11:00-12:00)
Fredag kl. 9:00-12:00

 

Mise genomför en kundundersökning

Mise värdesätter din åsikt när det kommer till utvecklingen av vår verksamhet. Därför genomför vi nu en kort anonym kundundersökning som endast tar endast 1-3 minuter att genomföra. Svaren du uppger kommer endast användas för att analysera övergripande trender. Eftersom dina svar är anonyma så kommer vi inte ha möjlighet att ge återkoppling på enskilda svar, för synpunkter med återkoppling hänvisar vi till vår mejl:  info@mise.ax . I samband med undersökningen har vi skickat ut information till våra kunder via SMS, genom att trycka på länken i meddelandet så kommer du till själva kundundersökningen. Du kan även delta i undersökningen genom att följa instruktionerna i den här nyheten.

Vi ser fram emot att få ta del av dina svar, tillsammans gör vi avfallshanteringen smidigare och mer hållbar!

Tack på förhand!

För att delta i kundundersökningen tryck här

 

 

Vänliga hälsningar,

Ålands Miljöservice MISE

 

 


Hantering av personuppgifter i samband med undersökningen:

Din integritet är viktig för oss och för att säkerställa detta så följer vi strikt GDPR riktlinjerna. Dina svar är helt anonyma och kommer endast användas för att analysera övergripande trender. Observera att undersökningen använder Google Forms, och vi avskriver oss ansvar för eventuell insamling eller behandling av data från tredje part. För mer information om Google Forms sekretesspolicy hänvisar vi till deras dataskyddspraxis.


 

Skip to content