Nyhetsarkiv
Senaste nytt från Mise
Misekontoret
Öppettider
Besökstider
Måndag-torsdag kl. 9:00-14:00
Fredag kl. 9:00-12:00
Telefontider
Måndag-torsdag kl. 9:00-14:00 (Lunchstängt kl.11:00-12:00)
Fredag kl. 9:00-12:00
Kundtjänst kommer hålla stängt datum: 19.5, 26.5, 1.6, 7.6 och 22-23.6.
Stängt röda dagar, 9 juni, midsommarafton och julafton.
Mise söker verksamhetsledare
Om Mise
Ålands Miljöservice, Mise är en kommunal avfallshanteringsmyndighet som planerar och organiserar avfallshanteringen i Mariehamn, Jomala, Hammarland, Lumparland, Kökar och Sottunga. Mise har en viktig uppgift i samhället att arbeta för en hållbar framtid.
Arbetet på Mise är varierat och spänner över allt från myndighetsfrågor till kundersvice. Mise har en liten organisation som idag servar nästan 65% av Ålands befolkning med avfallshantering.
Arbetsuppgifter
Du kommer att i din roll som chef för Mise arbeta på uppdrag av styrelsen och vara den som ansvarar för att verksamheten utför sitt uppdrag, följer de lagar och förordningar som finns och vara den som har personal- och arbetsledaransvar inom organisationen.
Du är den som ska se till att hålla styrelsen informerad om förändringar som sker inom gällande lagstiftning och vilka konsekvenser det har på verksamheten samt föreslå hur man lämpligast möter dessa.
Du behöver vara insatt i hur verksamhetens olika delar fungerar samt utveckla den såväl internt som mot kund. Du har till uppgift att både coacha och leda personalen i deras arbete.
Din profil
Vi lägger stort värde på dina personliga egenskaper så som utvecklings- och samarbetsförmåga, utvecklingsvilja samt att du är flexibel och förstår helheter. Du behöver ha en förmåga att inspirera, leda och styra.
Vi förutsätter att du har en högskoleutbildning eller motsvarande och har tidigare erfarenhet som chef och ledare, kanske i en offentlig verksamhet. Vi tror också att du har ett intresse av samhälls- och miljöfrågor, av ledarskap och service. Tidigare arbete med förvaltningsfrågor, handläggning, upphandling eller miljöfrågor är meriterande.
Lön enligt löneanspråk.
Kompetenskrav
– Utbildning på högskolenivå inom naturvetenskaplig/teknisk/samhällsorienterade ämnen lämpade för Mises verksamhet. Ledarskapsutbildning.
Meriterande
Meriterande är kompetenser och erfarenheter inom:
– kunskap inom kommunal förvaltning
– erfarenhet av personalansvar och arbetsledning
– arbete i politiskt styrda organisationer
– miljöområdet i allmänhet och avfallshantering i synnerhet
– ekonomi
– upphandling
– handläggning
Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper och att du passar väl in i vårt team. Beskriv gärna i ditt personliga brev utförligt om dig själv och hur du ser att du skulle kunna bidra till Mises verksamhet.
Fakta om tjänsten
Prövotid: 6 månader
Lön: Helhetslön
Arbetstider: Byråarbetstid
Arbetet börjar: Enligt överenskommelse
Arbetets varaktighet: Tjänsteförhållande
Arbetstid: 100 %
Sänd din ansökan och CV till:
Mise, Ålands Miljöservice
Fabriksgatan 8, 221 00 Mariehamn
Eller per e-post till: ekonomi@mise.ax
Kontakta
Anna Holmström, +358 40 73 55 222, anna.h@aland.net
Intervjuer kommer att ske fortlöpande.
Kom ihåg att anmäla din byggnad
Har du köpt eller sålt hus? Kom ihåg att meddela Mise så att din faktura blir rätt. Tänk på att också alla fritidshus ska anmälas, även de som står tomma. Ta kontakt med vår kundtjänst för mer information om möjlighet till sänkt avgift.
Samtliga byggnader inom en fastighet med en eller flera bostäder ska i enlighet med Mises föreskrifter anmälas till Mise. Byggnadsägaren är även skyldig att vidarebefodra information från Mise till dem som bor och arbetar i byggnaden och ordna avfallshantering för sina byggnader.
Undantag från anmälningsplikten:
- Stuguthyrare med FO-nummer
- Fristående kafé- och restaurangverksamheter i byggnader utan boenden
- Företag med FO-nummer i byggnader utan boenden
- Ekonomibyggnader i byggnaden utan boenden

Sortera efter jul och nyår
Sortera julen
Julen är en högtid som värmer och lyser upp i vintermörkret, men också en helg då vi producerar mer avfall än någon annan gång under året. Det bästa är att återanvända så länge det går innan du återvinner eller slänger i soporna. Men när du ändå vill bli av med julen, sortera så här:
- Julpapper, glansigt julpapper är behandlat och ska därför till brännbart det vill säga i soppåsen. Obehandlat julpapper kan läggas med tidningspapper. Kom ihåg att ta bort tejp och snören först. De förstör pappersmassan och pappersmaskinen.
- Julklappssnören, läggs i brännbart.
- Tejp och etiketter, läggs i brännbart.
- Julkort, läggs även dem i brännbart. Julkort som spelar musik eller blinkar ska sorteras som elavfall.
- Kartonger och wellpapp, läggs i facket för kartong. Är det skrymmande kartong som det många gånger är från julklappar så är det bättre att föra dessa till återvinningscentralen Mise ÅVC.
- Julgranen, sorteras som trädgårdsavfall. Kom ihåg att ta bort allt pynt som ljus, glitter och julgransbollar. Är granen av plast sorteras den som grovavfall.
- Julgransbollar, kan med fördel bytas med någon vän eller läggas till Returhuset. Är de trasiga slängs de i brännbart.
- Julgransslingor, trasiga elektriska julgransljus och ljus från adventsstaken lämnas till Mise ÅVC vid farligt avfall, elavfall.
- Stearinljusstumpar, läggs i brännbart men kan med fördel även läggas till Returhuset.
- Värmeljus, sorteras till metall/aluminium. Ta bort metalldelen från värmeljuset.
- Matavfall, kan med fördel stekas upp som pyttipanna och frysas in som matlåda. Men annars läggs matavfallet i den bruna matavfallspåsen och till bioavfall.
- Sillburken och andra glasburkar, läggs till glasförpackningar. Kom ihåg att ta bort locket som sorteras som metall (metallförpackningar).
- Trasiga leksaker, om den låter, hoppar eller blinkar så ska den sorteras som farligt avfall, elavfall. Är det ett gammalt mysigt gossedjur som inte längre går att laga så läggs den i brännbart.

Sorteringstips för nyårsavfall
- Fyrverkerier, slängs i brännbart. Observera att fyrverkeripjäsen måste vara helt utbränd och sval innan du sorterar den. O detonerade fyrverkeripjäser räknas som explosivt avfall och ska lämnas tillbaka till återförsäljare eller till polisen.
- Marschaller, sorteras som metall.
- Hummerskal och andra matrester, lägger du i den bruna matavfallspåsen och sedan som bioavfall. Koka gärna din egen fond på hummerskalen innan du slänger den.
- Glasflaskor, sorteras som glasförpackning. Pantbelagda flaskor lönar sig att föra till butikernas insamling för flaskor.
- Bubbelkorken, oavsett om den är av plast eller kork slängs den i brännbart. Grimman runt korken sorteras som metall.
- Nyårslyckor, innehåller bly. Dessa sorteras som farligt avfall.
- Chipspåsen, kan se lite metallisk ut men är gjord av plast och sorteras även som plastförpackning.
- Serpentin, trots att den känns som papper så hör den inte hemma i pappersinsamlingen utan läggs i brännbart.
- Ballonger, slängs i brännbart oavsett om dessa är spruckna luftballonger eller folieballonger.

Det lönar sig att minimera införskaffningen av onödigt krimskrams av plast eller annan onödig engångsprodukt som hamnar i brännbart efter en användning. Tänk långsiktigt. Kanske du kan byta prydnad/pynt med någon, virka en serpentin som du kan använda flera år. I Returhuset kan du kanske hitta en uppsättning av porslin som passar till ditt firande år ut och år in. Udda koppar har aldrig varit mer modernt som nu!
Tack för att du återvinner!
Läs gärna vår sorteringsguide om du inte hittar vad du söker. Eller kontakta Mises kundtjänst.
Miljöpunkt vid Mathishallen
Miljöpunkten intill Mathishallen i Mariehamn har uppdaterats med ny typ av insamlingskärl. Misekunder kan nu återigen föra återvinningsmaterialen glas, metall och papper till denna station.

Förändring vid Mathishallen ÅS samt S-Market
Mathishallen, Mariehamn
Miljöpunkten vid Mathishallen uppdateras för närvarande. Här väntas nya kärlskåp, håll ut, snart kan återvinningsmaterial så som glas,metall och tidningspapper lämnas här igen. För närvarande har vi förseningar i leverans av kärlskåpen som ska placeras vid miljöpunkten.
Uppdatering 23.11.2022: Nu är äntligen miljöpunkten på plats igen.
S-Market, Möckelö
Området vid återvinningsstationen S-Market Möckelö, S-Markets parkering ska byggas om och kan medföra tidvis oreda på grund av ombyggnationen. Stationen ska dock vara tillgänglig under perioden.
Det går även bra att besöka Mise ÅVC eller Misebilen.