Nyheter

Föreläsning: Vi kan om vi vill!

plastavfall

Ålands Landskapsregering i samarbete med Mise, Städa Åland och Mariehamns församlingshem välkomnar er på en lunchföreläsning i St. Görans församlingshem med Linda från Ålands Natur och Miljö samt Ambjörn Lätt från IVL Svenska Miljöinstitutet, fredag den 22.11 kl 10:30-12:00.

Linda från ÅNoM berättar kort om projektet Städa Åland.
Ambjörn Lätt från IVL fortsätter med en föreläsning om hur vi kan skapa en hållbar plastanvändning.

Föreläsningen grundar sig på en utredning (läs mer här) gjord på uppdrag av IVL. Genom utredningen hoppas man kunna öka kunskapen om och på en vetenskaplig grund identifiera de miljöproblem som uppstår på grund av produktion och användning av plast, plastens tillsatser och de konsekvenser som uppstår i avfallshantering och materialåtervinning, samt de miljöproblem som orsakas av ökande mängder plastavfall och mikroplast som hamnar i hav och sjöar.

Plats: St.Görans församlingshem, Mariehamn
Föreläsning kl 11:00-12:00
Lunch serveras mellan 10:30-12:00 Jordärtskockssoppa 5€, bacon som tillval.

Reservera din plats till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 19/11. Begränsat antal platser.

Varmt välkommen!

Läs gärna mer om Europa minskar avfallet. 

Öppet hus

oppethus16.11

Information till disponent och boende i flerbostadshus!

Information till disponent och boende i flerbostadshus som har flerkärl, gäller ej tjänsten 8-fack.

Från och med 1 November kommer tömningsdagar av avfall att ändras. Observera att gällande tömningsintervall förblir densamma som förut. 

Vid eventuella frågor vänligen kontakta vår kundtjänst Tel. +358 18 23844

Mån-tors 9-15
Fre 9-12

Vi tackar för ert överseende gällande detta! 

 

 

Mise ÅVC

Mise ÅVC hittar du på Svinryggen i Jomala. Adressen är Hammarlandsvägen 817, infart mittemot Rafaels. Välkommen! Glöm inte Misekortet.

Öppettider

Måndag - fredag 12-18

Lördag 10-15

(Mise ÅVC håller stängt röda dagar, 9 juni, midsommarafton och julafton. Nyårsafton lördagsöppet 10-15)

Läs mer: Mise ÅVC

MiseReturen

MiseReturen är en returhörna vid Mises ÅVC (återvinningscentral) där du kan hämta och lämna till exempel skivor, böcker, husgeråd, krukor, småmöbler, elektronik och leksaker. MiseReturen finns till höger efter grinden. Det du lämnar ska vara helt, rent och fungerande. Ni kan också lämna fungerande idrottsartiklar som lämnas till Idrottsbanken.

MiseReturen husMiseReturen

Besök gärna Mise-Stinas facebooksida där bilder från MiseReturen uppdateras.

Minst fyra fack åt alla

Mise arbetar just nu med en förändring av Mises sopsortering så att fler kan sortera sitt avfall. De hushåll som idag har ett- eller tvåfackssystem kommer kunna att välja ett fyrfackskärl – Mise Fyran eller välja att sortera ännu mer och närmare hemmet med Mise Åttan.

Planen var att det nya systemet skulle vara i bruk nu, men på grund av att upphandlingen överklagats till marknadsdomstolen kommer detta försenas. Planen är att det nya systemet ska vara i gång under 2020. Genomförandet är planerat områdesvis från oktober 2020 till juni 2021.

Läs mer om förändringarna i Mises broschyr.

 

 

fyrfackstidning