Nyheter

Bra att veta om det nya sorteringssystemet

Avfallshanteringsmyndigheten Ålands Miljöservice (Mise) har upphandlat fastighetsnära hämtning för bostäder i Jomala, Hammarland, Lumparland och Mariehamn. 

För att fler ska kunna sortera sitt avfall närmare hemmet förändrades nu systemet för avfallshämtning. Det har nämligen visat sig ju närmare hemmet sorteringen sker, desto bättre sorterar vi. Därför försvinner kärlen med ett eller två fack och det blir istället möjligt att välja mellan MiseFyran eller MiseÅttan. 

Mer information kommer att skickas till dig inför uppstart av det nya systemet i just ditt område.

 

Tömningsavgifter för Mises tjänster enligt taxa 2021:

A557909A-BFDE-45B4-BC8D-1328AB1E9F4A

 

A - kärl 11,16 euro/tömning

B - kärl 11,78 euro/tömning 

 

I vår broschyr finns uppgifter om hur man ska sortera i kärlen samt hur ni går tillväga vid frågor gällande tömningar, tömningsdagar, fakturering.

 

Vanliga frågor om fyrfackssystemet.

 

Tömningsintervaller i ditt område. 

  

Mises avfallstaxa.

 

Anmälningsblankett och delning av kärl för fyrfacksystemet

 

Om din faktura är felaktig eller önskar anmäla att ditt kärl gått sönder eller inte har blivit tömt går det bra att göra en felanmälan via e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  så åtgärdar vi problemet snarast möjligt.

 

Har du fått vår kärlkrok hängandes på ditt kärl?
Detta är ett sätt för chauffören att kommunicera med dig som kund angående ditt kärl.
Det kan vara t.ex att ditt kärl står felsvängt. Sväng kärlet med handtaget utåt tills kommande tömning . Eller att det är felsorterat så att chauffören inte kan tömma ditt kärl. Städa då ur kärlet och sortera enligt anvisningar.

Karlkrok liten

 


 

 Mises styrelse och stämma fastslog beslut om att enpersonshushåll kan från och med den 1.1.2021 ha förlängt tömningsintervall enligt följande:

- Förlängt tömningsintervall under vinterhalvåret perioden nov-mars, tömning 1 ggr/månad under samma period. Önskemål om detta görs per telefon eller mail till Mises kundtjänst.
- Förlängt tömningsintervall året om på grund av godkänd kompost. Tömningsintervall blir då 1 ggr / månad. Ansökan görs till Mise per avsedd blankett.

 

 

Kundtjänst

Har du frågor om din tjänst, faktura, eller tömningar kontakta Mises kundtjänst
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller via telefon 23 844.

KontaktaOss

Mises kundtjänst har öppet måndag-fredag 9:00-14:00. Stängt röda dagar, 9 juni, midsommarafton och julafton. 

Pappershandlingar går bra att skicka via epost som pdf eller bild. Det finns en postlåda utanför vårt kontor på Fabriksgatan 8 i Mariehamn, dit handlingar även kan lämnas.

Våra telefoner är bemannade under öppettiderna.

Trafikinformation

 

 Avvikelser: 


- Gällande MiseFyran och MiseÅttan 


Under Kristi himmelsfärd 13.5
Mariehamn: Ordinarie tömning A kärl torsdag sker istället fredag 14.5
Mariehamn: Ordinarie tömning A kärl fredag 14.5 sker istället lördag 15.5.

 

- Gällande flerkärl (kärl för varje avfallslag)
 

Ingen avvikelse.

 

 


Observera! Här visas enbart nyligen uppkomna trafikstörningar eller andra avvikelser. 
Planerade avvikelser framgår av turlistan och ordinarie öppettider nedan.

Öppettider Mise ÅVC

Misebilens turlista

Misekontoret öppet

Måndag- fredag 9:00-14:00.
Stängt röda dagar, 9 juni, midsommarafton och julafton.SMS avisering

Nu kan vi hålla dig uppdaterad med direktaviseringar via SMS till din mobil!

Vill du enkelt få aktuell och viktig information som rör din tömning så kan du ansluta dig till vår SMS-tjänst. Denna tjänst är kostnadsfri.

Du får avisering om aktuell trafikinformation. Eventuella avvikelser inför storhelger och röda dagar.

Det enda du behöver göra för att ansluta dig är att besöka https://mise.blankett.fi/form/11124

eller skicka ett e-post till info@mise.ax med ditt kundnummer (eller namn & adress) och mobilnummer dit du önskar få aviseringar till, så aktiverar vi den.

OBSERVERA för närvarande kan det förekomma buggar och vi håller på att felsöka i systemet. Tack för ert tålamod.

SMS-avisering

Lämna avfall till Mise ÅVC

MiseAVC

Mise ÅVC håller öppet för dig varje vardag mellan 12-18 och
lördagar mellan 10-15.

Stängt röda dagar, 9 juni, midsommarafton och julafton. Nyårsafton öppet 10-15.


Sopmärken kan köpas direkt på plats med kortbetalning eller förbeställas på vår hemsida.

Kom ihåg ditt Misekort!

För dig som inte bor i en Misekommun kan du lämna ditt avfall på Mise ÅVC mot en extra avgift.

Mise ÅVC hittar du på Svinryggen i Jomala. Adressen är Hammarlandsvägen 817, infart mittemot Rafaels.

Mise förbundsstämma 15.12.2020

Mises förbundsstämma hölls 15.12.2020 och behandlade budget och avfallstaxa för 2021. De största förändringarna är att det finns möjligheter för 1 persons hushåll att få förlängda tömningsintervall för fastighetsnära avfallshämtning i MiseFyran . Det finns två möjligheter, en möjlighet är att anmäla att man vill ha förlängde tömningsintervall vintertid (november-mars). Under tidsperioden töms A- kärlet var fjärde vecka i stället för varannan vecka. En annan möjlighet är att hushållet ansöker om förlängt tömningsintervall hela året. I dessa fall krävs en godkänd isolerad varmkompost då hushållet inte använder facket för bioavfall i fyrfackskärlet. Under året töms kärlet var fjärde vecka istället för varannan vecka.

Nya avgifter som har införts i taxan är inspektionsavgift, handläggningsavgift, kärltvätt för fyrfackskärl, utkörning av kärl och hämtning av kärl.

Inspektionsavgiften är 30 € och används i det fall då det krävs att Misepersonal åker ut på plats för att titta hur något fungerar. T.ex. vid godkännande av ett soprum, gemensam insamlingsplats, kompost eller tillsyn av beslut som inte uppfyller krav.

Handläggningsavgiften är 50 € och används i de ärendet som kräver beslut av en handläggare eller verksamhetsledare. T.ex. stadigvarande obebodd bostad, renovering, flytt till serviceboende.

Kärltvätt för fyrfackskärl kostar 65 € och är en tilläggstjänst som går att beställa. Utkörning och hämtning av kärl vid till exempel förändrad tjänst kostar 35 € vardera.

I budgeten för 2021 kommer ett antal projekt att genomföras: implementeringen av fyrfacksystemet fortsätter i Lumparland, Jomala och Hammarland. En kundportal kommer att tas bruk där kunderna kan se sina fakturor, beställa tjänster, information om tömningsdatum mm. Även en sms-tjänst för att få meddelande när kärlet kommer tömmas kommer införas 2021. I avfallshanteringssystemet så tas en ny återvinningsstation i bruk i Lervik, Mariehamn samt miljöpunkten vid Mathishallen kommer att förbättras. Därutöver kommer Mise ta i bruk ett nytt ekonomisystem samt ta fram en ny kommunikations- och informationsstrategi.